Torsdag den 30. januar 2020

Paradis på jord… men først bus-rædslen

Hvis der findes et paradis på jord, så er Rainbow Bungalow et godt bud. Efter mange dage i byer med trafiklarm, støj fra arbejdende mennesker og utallige lugte, der stimulerer og udfordrer sanserne, så var det helt fantastisk at komme til dette pragtsted i den sydlige del af junglen i Cambodia. Vi er nær Tatai, hvis nogle kender området!?
Turen hertil har været vores mest udmattende og udfordrende. Rejsen begyndte med natbus kl. 00.00 natten til tirsdag, Casper og jeg sov skrækkeligt, heldigvis fik børnene 6 timers søvn. Vi skiftede bus kl. 7.30, efter at have fundet noget ris og kylling + æg til morgenmad fra en bod på gaden, ikke lige Majas favorit, kørte vi 8 timer i en lokal bus. Der var kun en meget kort frokostpause og en pause i stegende hede, hvor der blev skiftet dæk pga. punktering. Tre mænd skiftede dæk og otte mænd stod helt tæt på og kiggede med. Casper var gået amok, hvis han var blevet overgloet på den måde! Og hvis Michael Hoff havde været der, havde han overtaget det hele, fordi det gik for langsomt!! Denne bustur er en af de mest absurde oplevelser, vi har haft. Der var vel omkring 45 cambodianere, både ældre, børn og folk på vores alder – og så os fem! Frida og Maja følte sig overbegloet, men vi skilte os jo også ud. Vi holdt ind ved en lokal restaurant, der mega hurtigt serverede ris + noget valgfrit tilbehør. Jeg valgte to ting, som lignede kylling og oksekød med grønsager! Efter at have indtaget maden, dog på ingen måde så hurtigt som cambodianerne, som spiser utrolig hurtigt, fandt vi et toilet. Vi har prøvet mange forskellige, og dette var et af dem med et hul i jorden! Og det var ingen sag at kigge ind til naboen. Hvis min lillebror havde set dette murebyggeri, havde han slået en stor latter op og taget sig til hovedet. Jo, vi får mange oplevelser. Jeg havde ikke spist meget, da jeg stadig havde kvalme, så det var fint at købe lidt mango og kiks til turen.
Turen videre forløb ikke smertefrit. Maja havde nået at kaste op inden frokostpausen pga. køresyge (det er ikke første gang på turen, og sikkert heller ikke den sidste, men hun er god til det), så den smule ris hun havde spist til morgenmad, var ikke meget bevendt. Frida græd op til flere gange, da hun havde det meget dårligt, og jeg selv kæmpede også med køresyge. Aksel og Casper slipper for de besværligheder. Aksel begyndte dog hurtig at kede sig, da hans film som han havde downloadet hurtigt, var færdig. Heldigvis faldt alle tre børn i søvn på et tidspunkt.

 

Men hele denne forfærdelige busoplevelse var det hele værd, for Rainbow Lodge er et smukt og fredfyldt sted. Her ror vi i kajak, svømmer i floden, vandrer i junglen, bader i vandfald og slapper af i hængekøjen eller læser bøger som er svære at slippe.

Lørdag den 1. feb. Kommer vi til Koh Chang, som er en ø i Thailand. Her forestiller jeg mig, at vi skal snorkle, bade og måske cykle rundt på øen.

Nyd hinanden – det gør vi😊

Aksel og Casper i båden

De 5 ved vandfaldet. Tørtid betyder ikke så meget vand i vandfaldet som i regntiden

En herlig kølende svømmetur i floden

Flot udsigt – eneste minus er at der bliver smidt affald som ikke bliver fjernet. Et større problem i Cambodia. Desværre.

Onsdag den 15.1.20, Sejltur til Cambodia
FØRSTE DAG I CAMBODIA/Phnom Penh som er hovedstaden (Casper skriver)

Dagbog – femfamilien nysgerrig på CAMBODIA 

Meget tidligt op i Tam Coch (Sydvietnam), 6.30 er tidligt for ferie vante folk som os, jeg fik ikke sovet meget. Om det var, fordi jeg ville være sikker på at komme op, eller jeg havde sovet for meget i løbet af dagen i går? Så jævnt træt.

Vi kørte med nogle cykler med lad, 2 stk. til 5 personer og ret meget bagage, det var ikke en behagelig tur, men vi kom frem, og de måtte slide i det vores chauffører. Der er plads til 60 personer i båden vi sejler med. Der er næsten fyldt med tyskere, hollændere, franskmænd og lidt fra DK, Korea, Japan mm. Første stop var efter en lille time ved en vietnamesiske grænsekontrol. De skulle se pas og sikkert tjekke os ud af landet? Næste stop 10 min senere var ved den cambodianske grænse. Det tog noget længere tid, med visum og ind forbi grænsevagter en efter en, men nå, det er en del af det og vi har jo egentlig tid nok.

Vi kommer til Phnom Penh fra Mekongfloden og ser byen et stykke der fra med forventning om noget nyt og andet. Det går hurtigt op for os, at her er ikke så mange motorcykler, men mange tuk tuk. Vi tager to af dem til hotellet, frokost og i poolen, aftensmaden indtager vi ved riverside som en tuk tuk kører os til, lidt for turistet, men vi møder nogle australiere og tyskere flinke flinke. På vej tilbage har vi lidt svært ved at finde den rigtige retning, og overgiver os til en tuk tuk (3 pers) men det går fint. Hjem og i seng.

Godnat og sov godt.

Torsdag den 16.01.20

Anden dag i Phnom Penh (Frida skriver).

Vi sov længe, og fik sen morgenmad. Gik i poolen resten af formiddagen og gik ned og spiste frokost på Friends. Friendes er et sted, hvor de hjælper børn og unge hjemløse/forældreløse med at lære et håndværk og med tiden at kunne klare sig selv. Der er en resturan og nailbar, frisør og en butik med ting, de selv fremstiller. Projektet bliver blandt andet støttet af folkekirkens nødhjælp. Maja fik ordnet negle og far og Aksel blev klippet. Mor og jeg fik massage et andet sted. Tilbage i poolen inden vi skulle til danseopvisning. Danseopvisningen var traditionel ældre cambodiansk dans. Det var smukt, sejt, flot og sjovt. Vi fik sen aftensmad og på hovedet i seng.   

KYS OG KRAM FRA FRIDA

Fredag den 17.01.20.

Tredje dag i Phnom Penh (Aksel skriver)

Da vi vågnede, skulle vi spise. kl. 9 skulle vi med vores tuc tuc chauffør, hvor vi startede med at køre til Killing Fields.

(Casper hjælper med at fortælle og skrive) Killing Fields er et sted i udkanten af Phnom Penh, her udførte de røde Khmer likvideringer i massevis. Her er fundet massegrave med mennesker i alle aldre. Mange af dem, som blev kørt herud, kom fra S21 fængslet inde i byen. Oprindeligt var stedet en kinesisk gravplads og der ses stadig nogle rester af de gravsteder. De fleste, som blev bragt til stedet, var blevet tortureret og mishandlet, derfor var der ikke nogen modstand i dem. De fleste blev dræbt inden for det første døgn og lagt i massegrave. Der er blevet rejst et flot monument på pladsen, til at mindes de døde og huske på at være på vagt over for sådanne diktaturer. 

Aksel fortsætter… Så skulle vi køre igen, der skulle vi køre til S21.
S21 var et fængsel, da Pol Pot styrede landet.

(Casper hjælper med at fortælle og skrive) S 21 fængslet ligger inde i byen og er oprindeligt et gymnasium, som blev brugt som tortursted af de røde Khmer. Der er 7 overlevende, og her kom mange igennem! Folk blev tortureret for at angive andre, som ikke hørte til i Pol Pots perfekte samfund af borgere uden uddannelse, der arbejdede sig til den nødvendige føde og alle (næsten) var lig. Der er kun det at sige, at det var barske forhold og der har ikke været meget medmenneskelighed på stedet i årene 1975-79. Efter tortur blev de sendt til Killing Fields og her var vist ingen overlevende.

Aksel fortsætter… Jeg synes at det er dumt af Pol Pot og de røde Khmer. Det er meget rørende at se på og jeg fik en dum følelse indeni.
Vi kørte rundt i byen for at se nogen af seværdighederne b.la. Det Royale Palads som var meningen at vi skulle se og resten af eftermiddagen gik ud på at være i poolen. Så var det tid til at komme på Friends. Det er en restaurant som hjælper dem som ikke har noget hjem. Der bor kun unge og man kan også få klippet hår hos dem.

 

Lørdag den 18.01.20

Afrejse fra Phnom Penh til Battambang (Maja skriver)

Morgenmad og så i poolen. Vi fik også pakket sammen. Da der kom en chauffør, var det en bil, hvor vi skulle sidde 4 på bagsædet i 4 timer! (det viste sig at være 6 timer!) Mor have booket nogle forkerte datoer, så vi måtte finde et nyt hotel. Vi fik god hjælp af en tuc tuc chauffør. Da vi kom til hotellet, var det helt eksotisk og rigtig gode senge. Jeg sov sammen med mor.

TAK FOR ENDNU EN GOD DAG KRAM FRA MAJA (:

De næste dage tilbragte vi i Battanbang, hvor vi bl.a. var ude at køre bamboo train – hyggeligt, flot og larmende:-)
Her er VARMT, men vi holder det ud ved at gøre alting langsomt (tro det eller la vær.-)) Og topprioteten er en pool på hotellerne.
PAS PÅ HINANDEN DERHJEMME. KNUS FRA DE 5 PÅ REJSE/ Lisbet

Søndag den 12. januar 2020

Status efter snart 4 uger og halvvejs på vores rejse

Vi har snart rejst i 4 uger og er halvvejs på vores rejse.
Det var en kæmpe omvæltning at rejse fra kolde Kolding til larmende, varme Hanoi midt i december lige før det for alvor blev jul og nytår. Efter en uges tid havde vi vænnet os til at være på farten, og vi erfarede bl.a.:
– Det er vigtigt at kunne gange, når man skal omregne deres dong til vores kroner.
– Det er klart billigst og bedst at spise vietnamesisk. Det bliver aldrig helt godt, når vietnamesere forsøger at lave burgere eller pizza!
– Hvis man virkelig gerne vil købe den ting, man står og forhandler om, så skal man blot begynde at gå væk, så giver de sig pludselig, og man bliver ikke snydt helt så meget…
– Vietnamesiske kvinder er vilde med små lyse drenge som Aksel, han får mange klap på kinderne.
–  Frida er meget dygtig til at forstå engelsk, og hun er heldig med at have Maja, som tør tale engelsk med fremmede.-)
– Hvis man ikke kan finde Casper mellem et hav af vietnamesere, så kan man bare kigge op – han rager klart højere op end dem alle!
– Man er pludselig virkelig god til engelsk… i hvert fald i forhold til de fleste vietnamesere.
– Børnene blev helt glade for at få havregryn, da vi fandt sådanne nogle i en butik i Ho Chi Minh City.
– Det er ikke mindre end fantastisk, hvordan trafikken glider på trods af totalt kaos i et virvar af scootere/motorbikes, biler, cykler, rickshar, gående, hunde mm.
– Vi har ikke hevet hovederne af hinanden endnu, for vi bliver hurtig gode venner igen, hvis tonen har været for hård eller skrap.
– Skønt at have god tid og vigtigt med dagen uden program.

På onsdag sejler vi ind i Cambodia. Vi glæder os til at opleve Cambodianerne. Hvordan adskiller de to lande sig? Vi har bl.a. en aftale med en dansker i Siem Riep. Vi skal høre om hans arbejde og høre ham fortælle om Cambodia.
Vi trænger til at være lidt mere aktive i naturen, så vi er ved at booke en tur med f.eks. mountainbike, klatring og måske også mere kajak eller riverrafting. Nu må vi se, hvad vi finder på.

Vi håber, I alle har det godt derhjemme. Vi sender jer mange gode tanker.
Kærlige hilsner fra Lisbet & Co.

Hoi An, onsdag den 8. januar 2020

Hvem giver du din tid?

Den anden dag råbte Frida, at jeg ikke skulle vente på hende, hvis det tog min tid! Jeg svarede, at det var ok, hun måtte gerne tage min tid. 

Det fik mig til at undres, for hvem og hvad giver vi egentlig vores tid og vores opmærksomhed?
På et tidspunkt læste jeg om en ung mor, der havde fået kræft. Hun skrev i et blad, at facebook og andet ligegyldigt ikke skulle tage noget af hendes tid og opmærksomhed, hvis hendes børn havde brug for hende. Det gjorde indtryk på mig at læse det, og jeg har siden besluttet mig for det samme, men det lykkedes desværre ikke altid at fastholde det. Også det skal jeg øve mig på.-)

På vores rejse har det været nødvendigt at lave nye skærmregler. Vi har talt om, at vi gerne vil holde fokus på nærvær og tid sammen. Inden afrejse havde jeg forventet, at der overhovedet ingen skærm måtte være på rejsen. Det har været nødvendigt at koorigere. Fokus er stadig det samme, men vi har hver i sær også brug for at se noget genkendeligt og afslappende. Jeg har tilmed indvilligiet i, at pigerne kan have kontakt med deres venner gennem snapchat – selvom det først var fra 13 års alderen, at det var tilladt. Men behovet blev større, da afstanden blev længere! Derfor er reglen nu, at man må bruge skærmen, når ventetiden med transport overstiger 1 time og sidst på eftermiddagen efter en lang dag med trættende aktiviteter. Vi bruger også at se en god film sammen om aftenen, det er gangske hyggeligt.  – Meget handler om at finde balance i tingene! 
Til hvem og hvad vi giver tid og opmærksomhed vil fortsat være vigtigt at drøfte, tror jeg. 

Hvad kan du lide at bruge tid på her i Vietnam?
Maja: At køre motorbike.
Aksel: At spille kort med familien.
Frida: At kigge i butikker og ende i en negleforretning.
Casper: At være til stede her og oplever livet omkring mig.
Lisbet: At sidde tæt om aftenen og læse historie eller se film sammen, mens vi massagerer og nusser hinanden på skift.

Fredag den 3. januar 2020

Outdoor er mere os end luksus på 5 stjernet hotel!

Vores første hilsen i det nye år – VI ØNSKER JER ALLE ET SMUKT OG LYST NYTÅR! Vi håber, I alle havde en sjov og hyggelig nytårsaften sammen med familie eller venner – Casper fortæller nedenfor om vores nytårsaften, der blev meget anderledes end den plejer, hvor vi de seneste 3 år har været sammen med familien Christiansen med Koldings bedste udsigt! 
Vores nytår er begyndt i en helt anden kultur og i varmere himmelstrøg, end vi er vant til. Vi er nu i den centrale del af Vietnam, hvor der er lidt højere temperaturer end i det nordlige, men regntiden er desværre ikke helt forbi endnu. Alle er trukket i korte shorts eller kjole, så det er skønt.
Læs med i dagbøgerne nedenfor, hvis I har lyst.